TOTAL FREE HEALTH AND SAFETY DOCUMENTS DOWNLOADING SOURCE

 


Breaking

Friday, September 18, 2020

Safety Interview Questions and Answers

The post has some Health, Safety and environmental interview questions. if you are going through for interview preparations, these questions will enhances your knowledge. For more health and safety-related free documents such as the method of statements, risk assessments, JSA’s. JHA’s, facility management, civil, electrical reports and forms, food safety documents, toolbox talks, HSE training, orientations in PowerPoint, and along with all these free downloads, you can also request for any document you required for your project. When you request for any health and safety and environmental document via our website at  https://www.hsedocuments.com/, we try to search for that document in our HSE Document library, if not found in the library, we request our professionals to prepare the requested document and upload as soon as possible on our website. Just subscribe our website to get every document’s uploading notification.

1- What is Fire?

Answer: Fire is a chemical chain reaction, were required three elements 

  • Heat 
  • Oxygen
  • Fuel.

2- How many varieties of fire classifications are there and what are those?

Answer: There are five types, A.B.C.D.K

  • Class A: Ordinary combustible
  • Ex: Paper, Wood, Garbage, Plastics.
  • Class B: Fire involves inflammable liquid
  • Ex: Petrol, Diesel.
  • Class C: Gases
  • Ex: Propane, Methane etc.
  • Class D: Metal fire
  • Ex: Magnesium, Potassium, Aluminum.
  • Class K: Kitchen fire.
  • Ex: Cooking oil, Animal fat, Vegetable fat.
3- What are the standard color codes of fire extinguisher?

Answer: 

  • A-red
  • B-Cream
  • C-Blue
  • D-Black
  • K-Silver

4- What will you do in case of an emergency?

Answer: 

  • Inform the surrounding people by raising alarm.
  • If it is a small fire, try to extinguish the fire with an extinguisher.
  • Inform the fire department (FD) and rush to the assembly point in case of 
  • Big fire.

5-  How will we evacuate the area in case of any emergency arise?

Answer: 

  • Sound the alarm by triggering (breaking the glass) the fire alarm actuator.
  • Evacuate the building by rushing toward the emergency exit door.
  • In case, if you have to pass through the smoke, keep low and follow the corridor towards the emergency exit.
  • Rush to the Assembly Point and wait for further instruction from the Evacuation warden. 

6- Types of PPE and their purpose?

Answer: 

  • Head Protection: - hardhats
  • Ear protection: - Earmuffs, Earplugs.
  • Nose: - Respirators supplying air, Respirators Cartilage type.
  • Eye protection: - Goggles, Safety glasses.
  • Face: - Face shield.
  • Body: - Coverall, overall, full bodysuits.
  • Hand glows - Neproni Butyl, Active Corrosive liquids. 
  • Safety Shoes: - Steel tow, Slip resists shoe, Non-Conductive shoe.

7- What is a fire alarm system or fire control panel system how many types are there?

Answer: Fire alarm is an automatic electronic panel which will indicate when the fire occurs. The fire alarm is connected to the smoke detector and heat detector. When smoke comes down the detector will give the signal to the alarm panel and the alarm gives the indication water is 9.12 meters. Or a fire alarm control unit (FACU), is the controlling component of a fire alarm system. The panel receives information from environmental sensors (Heat detectors or smoke detectors) designed to detect changes associated with fire.

There are four primary kinds of panels: coded panels, conventional panels, Addressable Panels, and Multiples systems.

8- What is difference between smoke and heat detector and how does it work?

Answer: Smoke Detectors: (SD) It detects the smoke if there is a fire on the worksite or building.

Heat Detector: (HD) It detects the temperature in case of fire.

9- What is Risk Assessment?

Answer: It is a systematic way to identify the hazards and to control those hazards for a specific task.

10- What is the work permit system and how many types are there?

Ans: PTW is a formed documented control procedure which takes accounts of all the expected interactions between the workers, the environment and the associated hazards. There are seven types of PTW, they are: -

  1. Hot work permit
  2. Cold work permit
  3. Electrical work permit
  4. Working at the height work permit
  5. Excavation work permit.
  6. Acid area work permit
  7. Vessel entry work permit.
  8. Definition of Hazard, Accident and Near Miss?

Answer: Hazard: - Anything which has the potential to cause harm or damage to the property.

Accident: Unplanned unwanted events which result in harm or damage to property.

Near Miss: In an incident in which no injury or destruction.

12- How many kinds of safety reports are there?

Ans: Weekly, Monthly, Annual.

13- What is toolbox talk or safety induction?

Answer: 

Toolbox Talk: - General training provided to the worker before they start the work.

HSE Induction: These training provided to the new employees about general safety rules, emergency response procedure hazards the accident reporting.

14- Definition of Safety?

Answer: Free from accident or hazards.

15- How to use a fire extinguisher?

Answer: Pass

  1. P - Pull the pin.
  2. A - Aim the fire 
  3. S - Squeeze the handle.
  4. S - Sweep the hose.

16- What kind of safety precaution do you take to protect people, property and environment at the worksite?

Answer: 

  1. Provide training to the people
  2. Conducting inspection
  3. Safety meetings
  4. Preparing risk assignment.
  5. Monitoring.
  6. Regular audit.

17- What is a fire sprinkler system and how does it work?

Answer: Sprinkler system is installed inside the building. It is working under the water pressure. On the end of pipelines, the sprinkler head is fitted the sprinkler head is rated to 68 degrees. In case of fire, the temperatures will be increase and the sprinkler head will break and get sufficient water with pressure.

Distance between the sprinkler head is 3 meters. The coverage area of the sprinkler water is 9.12 meters.

18- How many types of hazards are there and what are those?

Answer: There are five types of hazards.

  1. Physical Hazards: - PH-Caused by physical energy noise vibration.
  2. Chemical Hazards: - CH-Through chemical.
  3. Biological Hazards: - BH-Through microorganism, bacteria, virus fungi.
  4. Ergonomic Hazards: - EH-Caused by manual building.
  5. Cytological Hazards: - CH-Caused by work stress pressure.

19- How to inspect the fire extinguisher?

Answer: 

  1. we need to check not obstructed.
  2. Check pressure.
  3. Check for safety pin should to intact.
  4. No physical cracks.

20- What you will do if you find any unsafe condition on the worksite?

Ans: Unsafe condition should be reported and fixed. 

EVACUATION PROCEDURE:

  • Don’t Panic & Stop Work
  • Proceed to the nearest emergency exit & Don’t run, walk fast
  • Use the staircase, never use the elevator
  • Walk along the LEFT side of the staircase, Leave the right side for Life Savers and rescue team
  • Give priority to the physically challenged, pregnant mothers and the elderly
  • Rush to the safe assembly point & Do not re-enter the building until the signal is given
  • Max. time for evacuation – 2.5 to 3.0 minutes

Abbreviations: -

  • FACP: Fire Alarm Control Panel
  • BMS: Building Management System
  • HSE: Health Safety & Executive
  • HIRARC: Hazard Identification, Risk Assessment, Risk Control
  • BS: British Standard
  • HSW: Health Safety Work
  • CPR: Cardio Pulmonary Resuscitation 
  • EMS: Emergency Medical Service
  • ERT: Emergency Response Team

Detectors: -

  • SD: Smoke Detector
  • HD: Heat Detector
  • DD: Dust Detector

Download File

Safety Interview Questions and Answers

No comments:

Post a Comment

Kindly do not enter any spam link in the comment box

SUPPORT MY PROJECT


BUY A CUP OF COFFEE FOR ME